in ,

8 redenen om lid te worden van een studentenvereniging

@Pexels - Zen Chung

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van een studentenvereniging. En de kans is groot dat dat niet zo positief was! Maar zo erg zijn die studentenverenigingen helemaal niet. We geven je 8 redenen waarom jij je wel zou moeten aansluiten bij zo’n vereniging

1/ Semesters vol activiteiten

Ongeacht voor welke studentenvereniging je kiest, elke vereniging heeft altijd een semester vol activiteiten gepland. Denk hierbij maar aan een ledenweekend of cocktailfeestjes. Het kan ook minder ludiek zijn met bijvoorbeeld een lezing van een prof of eetfestijn. Zing je graag? Dan is een cantus zeker voor jou weggelegd! Er is voor iedereen wel wat en het is een semester vol plezier verzekerd. 

2/ Kameraadschap

Verenigingen zijn de ideale plek om mensen te ontmoeten. Je hoort het cliché waarschijnlijk al hangen, “maar je hoeft helemaal niet in zo’n vuile vereniging te zitten om vrienden te maken.” en neen dat hoeft niet maar het maakt het wel een stuk makkelijker. Als nieuwe student in de grote stad kan het soms een drempel zijn om mensen aan te spreken in de les of tijdens het uitgaan. Bij een vereniging verloopt dat vanzelf en van zodra je interesse toont, zullen de leden jou met open armen ontvangen. Doorheen de avonden groei je dan wat dichter bij elkaar en op het einde van je studententijd heb je er vrienden voor het leven bij. 

3/ Ervaringen opdoen en grenzen verleggen

Het studentenleven draait niet alleen maar rond die cursussen. Grenzen verleggen en ervaringen opdoen, zijn daar ook een belangrijk onderdeel van. Bij een vereniging doe je dit allebei en leer je ondertussen jezelf ook wat beter kennen. Voor de ene is de grens om aan te sluiten bij een vereniging groter dan bij de andere, maar je haalt er enkel maar voordelen uit als lid. En dan heb ik het nog niet eens over al die ervaring die je onderweg opdoet. 

4/ Cursusverkoop

Studentenverenigingen die zijn aangesloten bij de universiteiten staan altijd voor je klaar als het om cursussen gaat. Je kan er als student je boekenpakket aanschaffen en als lid krijg je er zelfs korting op. Het is dus mede dankzij die verenigingen, of kringen zoals ze verenigingen die bij de universiteit zijn aangesloten noemen, heb jij je cursussen op tijd! 

5/ Leer de stad nog beter kennen

Bij een studentenvereniging horen ook kroegentochten. Op deze manier leer je een heleboel nieuwe plekken kennen waar je met je vrienden kan genieten van een wijntje of een frisse pint. Daarnaast heb je het voordeel om als lid van een vereniging deel te nemen aan talrijke activiteiten. In Gent heb je de 12-uren loop, de Gravensteenfeesten of de Beiaardcantus. Zeker de moeite waard om aanwezig op te zijn om de stad op een andere manier te ontdekken. 

6/ Handig bij het studeren

Als je lid bent van een vereniging die gebonden is aan een bepaalde studierichting dan kan je bij vragen over de lessen of leerstof altijd terecht bij hen. Vaak worden er ook samenvattingen en notities met elkaar uitgewisseld. Mocht je dus die ene belangrijke les missen, kan je altijd eens rondvragen aan je vrienden van de vereniging of je hun notities mag gebruiken. Tijdens de blok zitten ze ook vaak samen om elkaar door die zware periode te sleuren. Sowieso een 10/20 als je in een vereniging zit dus! 

7/ Sociale vaardigheden opbouwen

Heel wat studenten houden van een rustig avondje op kot, waarschijnlijk ook nog in het gezelschap van een zakje chips en een goede film, maar het is ook belangrijk om als student te genieten van wat die tijd je te bieden heeft. Bij een vereniging ga je dan ook heel vaak in contact staan met een heleboel andere mensen. Je sociale vaardigheden zullen dan in een mum van tijd de lucht in stijgen. Je leert om als groep samen te werken aan opdrachten, je stelt je meer open voor nieuwe vrienden en het is een extra motivatie om je kot eens te verlaten. Het opbouwen van die sociale vaardigheden is ook mooi meegenomen voor je job later! 

8/ De doop is helemaal niet zo erg!

Het taboe rond verenigingen is altijd de doop. De doop kenmerkt zich door velen vaak als een namiddag van vernedering, vuil worden en vieze dingen eten. Maar dat is niet waar de doop om draait. Vaak weet je al snel hoe zoiets verloopt wanneer je wat onderzoek doet bij de vereniging waar je interesse in hebt. We zullen nooit uitsluiten dat er inderdaad een paar zijn die daar een tikkeltje te ver in gaan, maar het grootste deel van de verenigingen laat een doop op een menselijke en goede manier verlopen. Een doop is een namiddag van groepsbinding en elkaar nog beter leren kennen. Daar hoort soms wel wat vuil worden en wat vieze dingen eten bij, maar dat gaat nooit te ver. In Gent wordt ook jaarlijks het doopdecreet ondertekend, verenigingen die dit ondertekenen zijn ook altijd gebonden aan een aantal regels waardoor er nooit iets mis kan gaan! 


Verenigingen brengen heel wat voordelen met zich mee en zijn helemaal niet altijd zo slecht als ze worden afgebeeld in de media. Lid worden brengt zelfs meer plezier in je tijd als student. Aarzel je toch om je te laten dopen, dan vraag je best wat meer informatie bij de vereniging waar je interesse ligt. Voor nu zeg ik enkel nog het volgende, Prosit verenigingen (fun fact: een prosit wordt binnen een vereniging geroepen wanneer je iemand toeklinkt). 

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Widmer Van Der Bruggen

Enthousiaste student in Gent die nog steeds verbaasd blijft van wat het studentenleven te bieden heeft!

What do you think?